De uitwerking van subsystemen voor maatwerkinstallaties

Jannick Vermaelen

vertelt

Bij het maken van oplossingen op maat moeten er altijd verschillende zaken opgezet worden. Lees hier hoe Vecon Engineers ondersteunde bij één van de projecten van VDL ETG Projects.

Binnen VDL ETG Projects worden maatwerk machines/installaties ontwikkeld op vraag van klanten. Dit kan gaan van het uitvoeren van een feasibility study en hierop mogelijk verder ontwikkelen tot een werkende machine, tot het verbeteren van een bestaande installatie door het implementeren van nieuwe technieken. Een Vecon Engineer droeg bij aan de ontwikkeling van een van deze machines door het uitwerken van meerdere subsystemen.

De uitdaging

Startend aan het uitwerken van dit project ben ik begonnen met de tooling voor deze machine. Hierin lagen de uitdagingen vooral bij het narekenen van de mechanische belastingen en hierop een ontwerp uit te werken rekening houdend met enkele veiligheidsfactoren.

In vijf maanden tijd heb ik meerdere subsystemen uit kunnen werken voor dit project.

Jannick Vermaelen

Mechanical Engineer

De aanpak

Daarnaast werd er gewerkt aan het oil tempering systeem, het vacuümpompsysteem en het waterkoelsysteem waarbij het dan weer ging om de fluïdummechanica. Dit bestond uit het uitrekenen van debieten en drukvallen om de geschikte pompen te selecteren, maar ook uit het narekenen van luchtsamenstellingen en oppervlaktetemperaturen i.v.m. de veiligheid. Daarnaast werden ook de overige componenten geselecteerd en uitgewerkt tot een compleet systeem.

De projectopbouw voldoet aan een specifieke way of working binnen VDL ETG Projects. Hierin worden systemen op conceptbasis bedacht en onderworpen aan een controle. Na goedkeuring worden deze uitgewerkt en op vaste checkpoints opnieuw onderworpen aan controle.

Het resultaat

Het modelleren van de systemen is afgerond waarna er overgegaan kon worden naar het opstellen van de maaktekeningen voor productie.