De update van een installatie uit de jaren 80

Jean Verhasselt

vertelt

Lees hier over hoe onze engineers hebben bijgedragen aan een verbeterde kwaliteit van een warmtekrachtcentrale.

USG bezit op Chemelot twee warmtekrachtcentrales die in de jaren tachtig gebouwd zijn. Omdat ze in staat zijn stoom op te wekken van 140 Bar blijven ze ook een belangrijk onderdeel van het stoomnet. Nu wordt aardgas als brandstof gebruikt, in het verleden gebruikte men ook stookolie. In 2018 werd besloten de twee warmtekrachtcentrales in bedrijf te houden tot 2030.

De uitdaging

De instrumentatie en de besturing van het oliestookgedeelte is nooit verwijderd. Een storing in dit gedeelte kan de werking van de warmtekrachtcentrales dus negatief beïnvloeden. De vraag aan Vecon Engineers: verbeter de betrouwbaarheid van de verouderde installatie.

Dankzij het harde werk van onze engineers kan de warmtekrachtcentrale van USG nog meer dan tien jaar in gebruik blijven.

Jean Verhasselt

Directeur Vecon Engineers

Onze aanpak

Op basis van een Hazard and Operability Analysis is er een project opgezet met de volgende doelstellingen:

  • Het verwijderen van de verbindingen hardware stookolie naar de PLCs en DCS servers.
  • Het verwijderen van de software oliestook.
  • De besturing van kritische installaties redundant uitvoeren door de besturing te splitsen over verschillende besturingssystemen zodat het reserve equipment beschikbaar is bij uitval.

Allereerst werd samen met de systeembeheerder de detailed engineering voor de hardware opgepakt. De systeembeheerder bepaalde op basis van I/O van de PLCs en de DCS systemen waar we instrumentatie konden verbinden met de besturing. Alle instrumenten van de installatie zijn aangesloten op rangeerverdelers. Andere rangeerverdelers zijn uniek verbonden met de I/O. Door hiertussen een juiste verbinding te maken konden we dit realiseren.

De bestaande loops werden opnieuw getekend, waarna de planning werd opgesteld.
Uitgangspunt was waar mogelijk het werk uit te voeren zonder de installatie stop te zetten. Om dit veilig en efficiënt uit te voeren hebben we het project opgedeeld in een 9 fasen. Dit om iedere verandering af te bakenen en het testen en in bedrijf nemen te vereenvoudigen. Goede afspraken tussen bedrijfsvoering en systeembeheer waren cruciaal. Op het afgesproken moment veranderde een contractor de bedrading, waarna de installatie werd gecontroleerd door de bedrijfsvoering en de systeembeheerder. Vervolgens kon de installatie weer volledig in dienst worden genomen. Een project dat volledig volgens opdracht en planning succesvol werd afgerond!