Een nieuwe relaiskast voor glas-ontspan ovens

Gerben Erens

vertelt

O-I is de grootste fabrikant van glasverpakkingen ter wereld en is partner van vele merken dranken en voedingsmiddelen. In Maastricht ligt een van hun fabrieken die o.a. de Nederlandse markt bedient. Hier worden 24 uur per dag flessen en potten geproduceerd voor vooraanstaande multinationals.

In de fabriek van O-I wordt glas gesmolten, en via vuurvaste kanalen naar vormingsmachines geleid om zo de flessen en potten te maken. Nadat deze producten zijn geproduceerd, staan ze nog onder hoge mechanische spanning. Daarom worden er glas-ontspan ovens gebruikt om ze gecontroleerd af te laten koelen. Hierdoor worden de interne spanningen die tijdens het vormingsproces geïntroduceerd zijn geleidelijk verwijderd. Na deze behandeling is het glas veilig om te gebruiken.

De glas-ontspan ovens worden bestuurd door relaiskasten, waarin door een serie relais met behulp van onder andere temperatuur-, gasdruk- en luchtdruksensoren de oven gecontroleerd wordt. Als de staat van de oven veilig is, wordt een stroomkring gesloten en met die vrijgave kunnen de branders aangaan en gestuurd worden naar de gewenste temperaturen voor het afkoelproces.

De uitdaging

Bij een inspectie van twee van de glas-ontspan ovens is gebleken dat de huidige branders en besturing verouderd waren en niet meer voldeden aan de hedendaagse normen. Er is daarom besloten om de volledige branderinstallatie te vernieuwen.

Gezien de korte tijd waarin de glas-ontspan ovens weer operationeel moesten zijn, is Vecon Engineers gevraagd om voor deze branders een nieuwe besturing en besturingskast te ontwerpen.

Nu dat de relaiskast in bedrijf is genomen, kan O-I met een gerust hart verder met de glasproductie.

Gerben Erens

Automation Engineer

De aanpak

We hebben de nieuw bestelde branders vergeleken met de huidige branders en tegen het inspectierapport gelegd. De bestelde branders hadden een andere soort aansluiting en vorm van logica. Dit kwam omdat de bestelde branders o.a. functionaliteiten hadden die de vorige branders niet hadden. Om ervoor te zorgen dat de branders dezelfde soort handelingen konden uitvoeren en aan de verbeterpunten van het rapport zouden voldoen, moest de logica van de installatie een update krijgen.

In enkele weken is er een elektrisch ontwerp gemaakt voor de besturingskast, waarmee de benodigde vrijgaven voor de nieuwe branders gegeven kan worden zoals vereist volgens het inspectierapport.  Nadat de nieuwe relaiskast was opgeleverd, werden alle bedradingen aangesloten en werden alle veiligheidsfuncties gecontroleerd. Na deze tests konden de glas-ontspan ovens weer veilig in bedrijf kon worden genomen.

Het resultaat

Dankzij de oplevering van de nieuwe relaiskast met bijgewerkte logica kon O-I weer doorgaan met de productie. De updates en de nieuwe branders hebben er ook voor gezorgd dat de machine veiliger in zijn gebruik is geworden. De nieuwe besturing kan zo tot de eerstvolgende update doorgaan met produceren in hartje Maastricht.