Het geautomatiseerd testen van steenwolspinners

Daan Henckens

vertelt

ROCKWOOL is een Nederlandse fabrikant van geavanceerde isolatiematerialen uit Roermond. Een van de producten waar ze bekend om staan is hun steenwol.

Steenwol wordt gemaakt van diverse soorten steen. Deze worden in enorme ovens gesmolten bij een temperatuur van 1400 °C. Deze vloeibare steenmassa wordt met zogenaamde spinners weggeslingerd. Vergelijkbaar met de manier waarop suikerspinnen gemaakt worden. Hierdoor stolt de vloeistof tot draden. Deze spinners dienen regelmatig onderhouden te worden. Om er zeker van te zijn dat deze spinners goed functioneren moeten deze allemaal op dezelfde manier getest worden. Een aantal cruciale toerentallen van de installatie moeten consequent getest worden. Aangezien het testen van de installatie veel tijd van de monteur kost is aan een Vecon Engineer gevraagd dit proces verder te automatiseren.

DE UITDAGING

De voorgestelde aanpassingen hadden significante impact op de huidige besturing. Om te voorkomen dat het proces verstoord werd was eerst een onderzoek nodig. Tijdens dit onderzoek ontdekte de engineer dat de huidige software niet helemaal juist geïmplementeerd was en dat het huidige systeem enkele beperkingen had. Op basis van dit onderzoek is daarom besloten om de software opnieuw te ontwerpen en programmeren.

Door de nieuwe software volgens de norm van ROCKWOOL op te bouwen lopen de automatische tests nu goed.

Daan Henckens

Automation Engineer

DE AANPAK

Voor software geldt er binnen ROCKWOOL al een norm, een zogenoemde softwarestandaard. Uiteraard is er gekozen om ook de nieuwe software op te bouwen conform deze standaard om zo te zorgen dat deze naadloos integreert met de andere installaties. Verder werd ervoor gekozen om ook meteen de ROCKWOOL ‘look and feel’ te verwerken in de user interface.

Voordat het echte programmeerwerk begon, schetste de Vecon Engineer de afloop eerst uit en besprak deze met de onderhoudsengineers en monteurs. Na akkoord werd op basis van deze schets een uitgewerkte flowdiagram gemaakt. Nadat dit in orde was kon de software geschreven worden en de afloop geprogrammeerd worden. Uiteraard was er ook een testprotocol voorzien en werd de software samen met de monteurs ook grondig getest.

 

HET RESULTAAT

De eerste versie van de nieuwe automatiseringssoftware draait inmiddels op de installatie. In deze versie zit de stappenafloop verwerkt en er worden nu ook rapportages uitgedraaid. Hiermee worden de ROCKWOOL monteurs al flink ontlast.

Voor de toekomst zijn nog meerdere upgrades gepland om de software nog meer geavanceerde features te geven. Zo helpt Vecon Engineers ROCKWOOL de efficiëntie van hun fabriek te verbeteren.