Zelfvullende snoeppotten voor klanten

Roel Driessens

vertelt

Wat is beter dan een lekkere pot met snoep? Eentje die automatisch gevuld wordt als die bijna leeg is!

Het idee en onze aanpak

Vecon Engineers geeft snoeppotten cadeau aan klanten. Maar ja, die raakt natuurlijk snel leeg. Dan komen we natuurlijk graag langs om bij te vullen. Om te zorgen dat we er sneller bij zijn (wie wil er nou zonder drop zitten?) en niet afhankelijk te zijn van telefoontjes van de klant, wilden we onderzoeken of het mogelijk was dat de snoeppot zelf ons waarschuwt. Een intelligente snoeppot dus. Een klassiek project om het nuttige en aangename te verenigen!

Na dat het concept realistisch leek te zijn maakten we een eerste prototype. Hierbij werd er gebruikt gemaakt van een Arduino met LoRa communicatie om de sensor, die aangeeft hoeveel snoep er nog in de pot zit, te versturen samen met de batterij spanning naar een LoRa service, in deze fase KPN Things.

Vervolgens stuurt KPN Things de waardes samen met de gps-coördinaten door naar een server, via een MQTT broker, in de vorm van een json bericht. De volgende schakel is een programma genaamd Node-Red. Deze ziet nieuwe berichten binnenkomen op de MQTT Broker en zorgt ervoor dat de gegevens zichtbaar zijn op een dashboard, de snoep pot zichtbaar is op een kaart en als het nodig is een mail te sturen wanneer de snoep pot leeg is.

Lekker lang mee

Om de batterijen optimaal te benutten kozen we ervoor de Arduino na het verzenden van een bericht in sleep modus te zetten. En om deze ‘wakker’ te maken wordt er gebruikt gemaakt van een RTC (Real Time Clock). Zo gaan de batterijen maandenlang mee.

De automatische spotten zijn een leuke manier om klanten een cadeau te geven met een technisch tintje.

Roel Driessens

Team Manager bij Vecon Engineers

Het resultaat

Als resultaat hebben we een snoeppot die in de ogen van onze klanten nooit opgaat. Voordat de bodem in zicht komt, draait er al een auto van Vecon Engineers de parkeerplaats op met meer snoep om bij te vullen!