Aan de slag als mechanical en process engineer

Andrej Andjelic

vertelt

Andrej heeft zich tijdens zijn studie gespecialiseerd in proces technologie. Als afstudeerder heeft hij bij Vecon Engineers meerdere functies binnen de werktuigbouw en chemie.

Wie ben je?

Ik ben Andrej Andjelic, ik ben 28 jaar en ik woon in Hasselt. Omdat mijn vader erg technisch is, heb ik als kind altijd affiniteit met de techniek gehad. Zo heb ik op de middelbare school gekozen voor de studierichting chemie. Dit bleek de juiste keuze voor me te zijn!

Zo heb ik ook tijdens mijn professionele bachelor aan de hogeschool UCLL gekozen voor de afstudeerrichting chemie en procestechnologie gekozen. Het fijne aan de chemie is, is dat alles logisch opgebouwd is. Door chemische formules te bestuderen en te berekenen kun je vrijwel altijd verwachten wat er gaat gebeuren in de praktijk. Omdat ik dat zo interessant vind, ben ik binnen deze discipline zo ver doorgegroeid.

Aan de slag in twee functies

Tijdens mijn studie heb ik contact gehad met veel bedrijven, waaronder Vecon Engineers. Wat hier zo uniek is, is dat er oprecht naar je geluisterd wordt. Er werd gevraagd wat voor werk ik leuk vond en wat me interesseerde. Het gaf me echt het gevoel dat ik geen nummertje was. Om deze reden heb ik na het afstuderen voor Vecon gekozen.

Ik had aangegeven dat ik graag een technische job wilde waar ik ook nog af en toe de fabriek in kon gaan. In de fabriek kun je namelijk het complete plaatje van jouw werk zien. Uiteindelijk waren de juiste matches voor mij projecten waarbij ik als Process Engineer en Mechanical Engineer functioneerde.

“Ik wilde heel graag gaan werken als process engineer, uiteindelijk is dat ook gelukt.”

Andrej Andjelic

Process Engineer

De werkdag van Andrej

Zo ben ik na het behalen van mijn bachelor begonnen als Mechanical Engineer bij Vecon. Als Mechanical Engineer was ik veel bezig met allerlei soorten tekenwerk. Zo werkte ik onder andere schetsen uit van andere engineers tot volledige P&ID’s . Ook ging ik vaak aan de slag met het maken van isometrics, waarbij ik het veld in moest om bijvoorbeeld leidingen op te meten. Op basis van deze berekeningen kon ik ervoor zorgen als alles correct binnen AutoCAD ontworpen werd. Als iets niet paste, was het aan mij om oplossingen te bedenken voor het ontwerp. Denk bijvoorbeeld aan het aanpassen van het leidingwerk zodat het in de bestaande situatie van de fabriek past.

Het werk wat ik deed paste goed bij, maar ik zat al een tijdje na te denken om alsnog mijn master af te ronden. Toen de pandemie aan de gang was, was het een ideaal moment om verder te gaan studeren. De collega’s van Vecon juichten dit ook toe, dus toen ging ik tijdelijk terug de schoolbanken in. Ik ben echter niet lang weggebleven; toen het einde van de studie in zicht was ben ik weer in dienst gegaan bij Vecon Engineers, maar dit keer als Process Engineer. Dit was de baan waar ik altijd al van heb gedroomd.

Binnen mijn functie als Process Engineer heb ik lang berekeningen gedaan voor veiligheidskleppen, ook wel beter bekend als Pressure Safety Valves (PSV). Bij elke klep is het van belang dat die namelijk stabiel gesloten wordt. Zo keek ik bijvoorbeeld naar zaken zoals het debiet, de druk en wat voor vloeistoffen door de leidingen moesten gaan. Dit deed ik ook voor oudere installaties van bijvoorbeeld uit de jaren ’80. Sindsdien is er veel veranderd, dus een herberekening is dan wel een goed idee.

Het fijne aan dit soort werk is dat je goed moet nadenken over zaken. Ik vind het zelf leuk om te denken over de diverse factoren die je in betrekking moet nemen voor bijvoorbeeld de PSV van een warmtewisselaar. Je moet dan naar het complete ontwerp kijken en zien welke berekeningen je allemaal moet doen. Het is gewoon fijn om uiteindelijk te zien dat wat je berekend of ontworpen hebt gewoon klopt in de praktijk. Met dit soort werk kom ik ieder geval graag mijn bed uit!

Ook een winnend project?

Wil je toch nog wat meer informatie over deze functie of de mogelijkheden bij Vecon Engineering?