Aan de slag in drie verschillende fabrieken

Yakup Avci

vertelt

Yakup is een jonge, gedreven Instrumentatie Engineer met een ware passie voor techniek. Hij wilde ergens werken waar hij zich met een gevarieerd takenpakket kon bezighouden. Dankzij Vecon Engineers voert hij nu projecten uit in drie fabrieken op het Chemelot terrein.

Ik ben Yakup Avci, ik ben 26 jaar en ik kom uit Dilsen-Stokkem. Techniek vind ik van kinds af aan al boeiend. Ik ben graag bezig met IT en elektrische circuits, daarom heb ik op de middelbare school dan ook voor een technische richting gekozen. Uiteindelijk ben ik energietechnologie gaan studeren op de hogeschool. Destijds was ik geïnteresseerd in de energietransitie en begon ik me te verdiepen in o.a. windmolens, zonnepanelen en elektrische auto’s. Maar in mijn tweede jaar stond ik voor een keuze qua studierichting: cleantech of automatisering. Beide disciplines vind ik interessant, maar in mijn vrije tijd ben ik veel bezig met automatisering. Zo maak ik scripts en bots en krijg ik gewoon veel energie van het werken met PLC’s en robotica. Omdat automatisering me zo fascineert, heb ik uiteindelijk de richting van automatisering gekozen.

Altijd een breed takenpakket

Nadat ik mijn diploma had behaald, ben ik begonnen als PLC-programmeur. In die functie kreeg ik al snel een breed takenpakket met programmeren, elektrisch tekenen en het uitvoeren van projecten op locatie. Toen ik eenmaal ging zoeken naar een nieuwe uitdaging wilde ik iets vinden waar ik me nog verder kon ontwikkelen en waar ik net zoveel afwisseling zou hebben.

In die periode kwam ik in contact met Vecon Engineers. Een van de business managers had me aangeschreven op LinkedIn en ik kwam al snel langs voor een gesprek. Dit gesprek heb ik als erg prettig ervaren, omdat er werkelijk oog voor mij was. Vecon Engineers vraagt oprecht naar wat je zoekt in een project en waar je blij van wordt. Ze willen gewoon wat het beste voor je is en dat geeft een fijn gevoel. 

“Als instrumentatieman ben ik een spin in het web. Ik moet van alles iets hebben om mijn job te kunnen doen. Dat maakt het zo interessant”

Yakup Avci

Instrumentatie en Procesbesturing Engineer

De werkdag van Yakup

Ik gaf aan dat ik me het liefste bezig wil houden met het bedenken van probleemoplossingen. Het geeft me voldoening als ik kan bijdragen aan het uitwerken van een scope en de uiteindelijke uitwerking van het plan.  Er lagen verschillende interessante projecten klaar waar ik dit zou kunnen doen, maar één project sprak me het meeste aan. Dit project is bij Sitech op het Chemelot terrein in Geleen. Omdat er zo’n 150 bedrijven op het terrein staan levert Sitech diensten aan verschillende soorten fabrieken. Hierdoor is variatie in mijn werk gegarandeerd. Ik ben nu namelijk bezig met projecten bij drie verschillende fabrieken waar ik veel werk met cutting edge technologie. 

Omdat ik op meerdere plaatsen aan het werk ben is geen enkele dag hetzelfde. In het begin was ik vooral bezig om de verschillende fabrieken te leren begrijpen. Dit traject van de puzzel compleet maken vond ik erg leuk en interessant. Nu ben ik vooral bezig met het uitvoeren van verschillende projecten bij de fabrieken. Ik zit geregeld in meetings met multidisciplinaire teams om de projecten uit te werken en om de voortgang bij te houden. Verder trek ik ook geregeld mijn werkkleding aan om de fabrieken in te gaan en werkzaamheden uit te voeren. Al deze dingen maken mijn werk zo leuk.

Ook een winnend project?

Wil je toch nog wat meer informatie over deze functie of de mogelijkheden bij Vecon Engineering?