Aan de slag met elektrotechniek in de industrie

Jeroen Kelchtermans

vertelt

Jeroen heeft een ware passie voor zijn vak. Zo ging hij tijdens zijn opleiding speciaal naar Gent om zich te specialiseren in elektrotechniek en is hij uiteindelijk afgestudeerd als industrieel ingenieur.

Het was tijdens zijn stage dat Jeroen geïnspireerd werd om alles tot in de kleine details te leren binnen de elektrotechniek. Hij zag het ontwerpproces van een omvormer en hij was gefascineerd door de precisie die nodig was om zo’n ingrijpend stuk technologie te maken. Hij wilde precies weten hoe de componentenselectie gebeurde en de implementatie daarvan. Deze manier van doorvragen en denken wilde hij in zijn carrière meenemen. Maar hoe kon hij dit het beste bereiken? 

Een echte kennisdrager

Toen Jeroen eenmaal zijn masterdiploma had, stond hij voor een lastige keuze: aan een doctoraat beginnen of gaan werken in de industrie. Hij kwam in contact met een oud-klasgenoot die bij Vecon Engineers werkte en kwam al snel op gesprek om te praten over interessante projecten binnen de industrie. Gelukkig had Vecon Engineers ook een middel om hem te helpen met zijn carrièrekeuze: de Persoonlijke Profiel Analyse. 

Dit gedragsassessment gaf Jeroen een duidelijk overzicht van zijn persoonlijkheid en zijn ideale werkomgeving. De conclusie was dat hij een echte kennisdrager is en dat hij zijn kennis wil gebruiken om goede resultaten te behalen. Deze uitslag hakte de knoop voor hem door: hij wilde gaan beginnen met een project binnen de industrie. 

"Toen ik mijn Persoonlijke Profiel Analyse las dacht ik: "Dit ben ik gewoon echt"

Jeroen Kelchtermans

Electrical Engineer

De werkdag van Jeroen

Zo begon Jeroens loopbaan als Electrical Engineer bij Vecon Engineers. Hij heeft een breed takenpakket en is altijd wel met wat anders bezig. De ene week is hij bijvoorbeeld bezig met onderhoud en voorbereidingen van een TA en de andere week levert hij zijn bijdrage aan het opzetten van ‘Industry 4.0’. Een goed voorbeeld hiervan is zijn werk aan de condition based monitoring van motoren. Met behulp van  diverse sensoren analyseert Jeroen frequentiespectra van o.a. elektrische stromen en trillingen om daaruit de conditie van de motor af te leiden. Op basis daarvan worden faalmechanismes gedetecteerd en ontstaat bovendien het beste onderhoudsinterval waardoor de beschikbaarheid verhoogt. Ook doet hij projecten van A tot Z als Discipline Electrical Engineer. 

Vanwege zijn projecten als Vecon Engineer heeft hij uitvoerig contact met allerlei ingenieurs van verschillende disciplines. Dit contact met ingenieurs uit verschillende disciplines verrijkt zijn kennis en ervaring. Door de projecten die hij uitvoert en het samenwerken met andere experts, groeit Jeroen continu als professional en als persoon. 

Ook een winnend project?

Wil je toch nog wat meer informatie over deze functie of de mogelijkheden bij Vecon Engineering?