Werken aan projecten binnen de industriële automatisering

Gerben Erens

vertelt

Gerben is een gedreven Automation Engineer die alles tot in de puntjes onderzoekt. Met zijn specialisatie in meet- en regeltechniek houdt hij zich met projecten binnen het Automation Team.

Wie ben je?

Mijn naam is Gerben en ik woon in Geleen. Al sinds de middelbare school heb ik aanleg voor de techniek gehad. Zo was ik vroeger al benieuwd naar hoe apparaten en bepaalde technologieën nu precies werkten. Een voorbeeld hiervan waren aircosystemen: ik vroeg me af hoe deze machines aan de ene kant lucht koud kunnen maken maar aan de andere kant ook warm. Omdat dit soort vragen zo interessant waren ben ik dan ook regelmatig op onderzoek uitgegaan om erachter te komen hoe machines precies in elkaar zaten en functioneerden.

Vanwege mijn interesse in de techniek ben ik werktuigbouwkunde gaan studeren en ben ik uiteindelijk afgestudeerd in meet- en regeltechniek aan de Technische Universiteit Eindhoven. Deze master sprak mij erg aan omdat je systemen bestudeert die in de loop van de tijd veranderen en hoe je daar precies invloed op kunt uitoefenen. Het was dan ook toevallig dat ik na mijn studie aan de slag ging met de ontwikkeling van de verschillende modi van thermische systemen. Zo was ik onder andere betrokken bij het gedragsontwerp en het verhogen van de efficiëntie van machines. Toen ik eenmaal ging zoeken naar een nieuwe uitdaging kwam Vecon Engineers op mijn pad.

Direct een goede klik

Kort nadat ik mijn zoektocht was begonnen kwam ik in contact met Vecon Engineers. Wat ik te horen kreeg over hun projecten beviel me goed en het kwam ook nog eens goed uit dat het hoofdkantoor bij mij in Geleen lag! Daarom besloot ik om eens langs te komen om eens te praten met de Team Manager Automation over een functie als Automation Engineer. Het bleef echter niet bij ‘even’: er waren zoveel raakvlakken tussen ons dat het gesprek uiteindelijk twee uur heeft geduurd zonder dat ik het door had. Buiten de gedeelde passie voor Scouting, waren we het over veel zaken eens zoals leiderschap, samenwerking en de inrichting van teams.

We hebben ook de uitkomst van mijn Persoonlijke Profiel Analyse besproken om te zien in wat voor situaties ik het beste zou presteren en heb ik een case uitgewerkt. Aan het einde van het gesprek waren zowel de Team Manager als ik overtuigd. Zodoende ben ik uiteindelijk begonnen als engineer in het Automation Team van Vecon Engineers.

“Aan het einde van het tweede gesprek wist ik het gewoon: dit wordt hem”

Gerben Erens

Automation Engineer

De werkdag van Gerben

Binnen het Automation Team ben ik druk in de weer met het uitvoeren van interessante projecten. Mijn eerste project in het team was het opzetten van een scope en de basic engineering voor een elektrische locomotief die op het Chemelot terrein in Geleen gebruikt gaat worden. Hierin beschrijf ik hoe deze locomotief geïntegreerd moet gaan worden in de bestaande installatie. Denk bijvoorbeeld aan hoe de aansturing moet gaan werken, hoe de locomotief het beste opgeladen kan worden en aan welke veiligheidsnormen het moet voldoen. Het is een vrij breed project waarbij ik in veel contact ben met mensen van allerlei verschillende disciplines. Uiteindelijk lever ik een document op waarin de situatie van de huidige locomotief wordt beschreven en wat er allemaal gedaan moet worden voor de oplevering van de nieuwe locomotief. Met het stappenplan en de uitvoering van de basic engineering helpen we onze partner met het in gebruik nemen van de nieuwe locomotief.

Met dit soort projecten kan ik goed de diepte ingaan en de mogelijke situaties tot in de puntjes uitwerken. Omdat je steeds nieuwe problemen moet oplossen blijf je constant nieuwe dingen leren, dat maakt het werk zo leuk!

Ook een winnend project?

Wil je toch nog wat meer informatie over deze functie of de mogelijkheden bij Vecon Engineering?