Werken in drie verschillende disciplines

Jan Craenen

vertelt

Jan is een multidisciplinaire engineer met veel ervaring in zijn vakgebied die zich altijd wil blijven door ontwikkelen. Na een reorganisatie kwam Jan bij Vecon terecht als Technicus Elektra, Meet- en Regeltechniek en Automatisering.

Wie ben je?

Ik ben Jan Craenen, 51 jaar en trotse vader van drie kinderen. Al van kinds af aan ben ik bezig geweest met de techniek vanwege het boerenbedrijf van mijn familie. We wilden namelijk altijd zelf het onderhoud aan onze machines uitvoeren, dus ik was regelmatig bezig met onder andere sleutelen, lassen en repareren.

Mijn oudste broer ging uiteindelijk de techniek in met een opleiding werktuigbouwkunde. Omdat het hem beviel en ik geïnteresseerd was in landbouwmechanisatie ben ik uiteindelijk dezelfde opleiding gaan doen. Tijdens de opleiding heb ik ook stage gelopen en daar ben ik erachter gekomen dat ik regelmatig op een elektricien moest wachten om iets af te koppelen voordat ik met mijn werk verder kon. Omdat ik niet steeds wilde wachten dacht ik op een gegeven moment: “De volgende keer ga ik het gewoon zelf doen”. Daarom heb ik ook een diploma in elektrotechniek behaald, zodat ik zelfstandig dit soort werkzaamheden kon doen. Sindsdien heb ik in verschillende omgevingen gewerkt en heb ik ook een diploma behaald in elektronica. Met mijn drie diploma’s kan ik in fabrieken vele soorten werkzaamheden uitvoeren. Zo hield ik me onder andere bezig met het onderhoud van machines en bracht ik oude installaties in kaart. Uiteindelijk moest ik na een reorganisatie op zoek gaan naar een nieuwe uitdaging en zo ben ik in contact gekomen met Vecon Engineers.

Net als een warm bad

Ondanks de reorganisatie was ik niet bezorgd; ik wist dat ik met mijn ervaring niet lang stil zou zitten. Kort nadat ik was begonnen met zoeken ben ik op gesprek gekomen bij een Vecon Business Manager en de directeur. Het was oprecht een fijn en open gesprek; ik kon technisch inhoudelijk praten met de directeur en er werd gevraagd naar wat ik precies zocht in een project. Het liefste wilde ik natuurlijk iets doen waar ik al mijn verschillende vaardigheden kon gebruiken. Hier was ook oog voor en ze hebben me gedurende het hele proces goed ondersteund. Uiteindelijk vonden we het project dat het beste bij mij paste: Technicus Elektra, Meet- en Regeltechniek en Automatisering op het Chemelot terrein.

“Bij Vecon voelt het alsof ik in een warm bad ben gevallen, zo positief is de ervaring”

Jan Craenen

Technicus EMRA

De werkdag van Jan

Als Technicus EMRA heb ik een breed takenpakket waar ik me dagelijks mee bezighoud. Elke dag begin ik met het controleren van de meldingen die ’s nachts zijn binnengekomen en heb ik ook vaak een gesprek met de productieafdeling. Als er geen spoedgevallen zijn ga ik aan de slag met mijn planning voor de week. Dit is vrijwel elke week weer anders. Zo ben ik de ene keer bezig met het kalibreren van sensoren en ben ik een week later bezig met het inbouwen van pneumatische ventielen of het implementeren van temperatuursensoren.

Verder houd ik me ook wekelijks bezig met inspecties op het terrein. Dan pak ik de auto en rijd ik langs een van de vele plants van Chemelot om bijvoorbeeld een elektrische inspectie uit te voeren. Bij de klant controleer ik dan onder andere of alle nodige labels aan de meterkasten hangen en of er beschadigingen zijn aan de installatie. Bij storingen start ik de procedure om het probleem te verhelpen en ben ik betrokken bij de voorbereiding, uitvoering en afhandeling.

Ook nu blijft de techniek zich alsmaar door ontwikkelen, daarom vind ik het belangrijk om deze voortgang steeds bij te houden met aanvullende cursussen. Zo wil ik ook gaan werken aan hoogspanningsinstallaties. Als ik ook hiervoor gecertificeerd voor ben, kan ik werken van de kleine printplaatjes tot aan de grote installaties op het Chemelot terrein. De mogelijkheid om steeds door te groeien en de variatie in mijn takenpakket maken mijn werk zo leuk!

Ook een winnend project?

Wil je toch nog wat meer informatie over deze functie of de mogelijkheden bij Vecon Engineering?